Ghost Chilli Do Hodowli W Puszce
zoom_in
chevron_left chevron_right
Nowy

Ghost Chilli Do Hodowli W Puszce

39,00 zł
Brutto

  • Ghost Chilli Do Hodowli W Puszce
  • Gotowy zestaw do hodowli najostrzejszej papryczki świata
  • Ghost Chilli (Bhut Jolokia) ma milion jednostek w skali  Scoville'a!
  • 400 razy ostrzejsza niż sos tabasco
  • Tytuł najostrzejszej papryki świata!
  • Gotowa papryczka w kilka miesięcy (w zależności od warunków nasłonecznienia)
  • Pamiętaj aby nie dotykać sadzonki gołymi rękoma!
  • Nie jedz całej papryczki naraz!

Tabela rozmiarowa

Dostawa

Zwrot

» Poleć znajomemu

Ghost Chilli Do Hodowli W Puszce

Ghost Chilli Do Hodowli W Puszce

  • Ghost Chilli Do Hodowli W Puszce
  • Gotowy zestaw do hodowli najostrzejszej papryczki świata
  • Ghost Chilli (Bhut Jolokia) ma milion jednostek w skali  Scoville'a!
  • 400 razy ostrzejsza niż sos tabasco
  • Tytuł najostrzejszej papryki świata!
  • Gotowa papryczka w kilka miesięcy (w zależności od warunków nasłonecznienia)
  • Pamiętaj aby nie dotykać sadzonki gołymi rękoma!
  • Nie jedz całej papryczki naraz!

Akceptuję zasady polityki prywatności

Opis

Gotowy zestaw do uprawy najostrzejszej papryczki świata!!! Ghost Chilli (Bhut Jolokia) która ma milion jednostek w skali Scoville'a!

Jest 400 razy ostrzejsza niż sos tabasco i zyskała tytuł najostrzejszej papryki świata. Gotową papryczkę uzyskasz w kilka miesięcy w zależności od warunków nasłonecznienia,

by później poczuć jej moc. Pamiętaj jednak o tym by nie dotykać jej gołymi rękami. Nie jedz jej także w całości, chyba że wcześniej spisałeś testament.

Dziś 'Człowiek kontra jedzenie' możliwy jest w Twoim domu lub ogródku!

Ps. Nasz zestaw do uprawy to doskonały pomysł na prezent, nie tylko dla teściowej.

Ghost Chilli / Ghost Pepper (Bhut Jolokia) ma do miliona jednostek w skali Scoville'a!

Skala Scoville’a (oznaczana skrótem SHU, od Scoville Hotness Unit – z ang. jednostka ostrości Scoville’a) - to skala ostrości, czyli pikantności danej potrawy, głównie używana w stosunku do papryk. Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie.

Skala została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w roku 1912. Zgodnie z pierwotną metodyką ostrość w skali Scoville’a wyznaczano organoleptycznie. Najpierw tworzono roztwór cukru z wodą, a następnie dodawano znaną ilość alkoholowego ekstraktu z badanej papryki do roztworu. Gdy testerzy (zazwyczaj pięciu) zaczynali odczuwać pieczenie, wyznaczano stopień rozcieńczenia roztworu, co dawało wynik na scali Scoville’a, np. SHU papryki habanero odmiany 'Red Savina' o wartości 580 000 oznacza, że jej ekstrakt musi zostać rozcieńczony w stosunku 1:580 000, zanim przestanie być odczuwane uczucie ostrość.

Zwykła słodka papryka nie jest w ogóle ostra (0 SHU w skali Scoville’a). Ziarenka pieprzu mają 100–500 SHU, w zależności od gatunku. Papryka Tabasco ma od 30–50 tys. SHU. Indyjskie papryki 'Dorset Naga' i 'Naga Jolokia' osiągają ok. 1 mln SHU i są ok. 25 razy ostrzejsze niż papryka 'Tabasco' (liczby uśrednione; faktyczne wartości SHU różnią
się w zależności od warunków uprawy, odmian rośliny oraz wielu innych czynników).

W latach 2011–2012 pojawiły się papryki 'Trinidad Scorpion Butch T' i 'Carolina Reaper' osiągające 1,5 mln SHU.

W roku 2017 doniesiono o wyhodowaniu papryki ‘Dragon's Breath’ której ostrość wynosi ok. 2,5 mln SHU. Popularny gaz łzawiący używany w Stanach Zjednoczonych do samoobrony ma od 2 500 000 do 5 000 000 SHU, zaś czysta kapsaicyna (bez dodatków) ma ostrość od 15 000 000 do 16 000 000 SHU.

W 2007 r. firma Blair’s Death Sauces w ramach eksperymentu wypuściła na rynek czystą kapsaicynę w buteleczce o objętości 1 ml. Wyprodukowano zaledwie 999 egzemplarzy produktu. Nie powinien być on spożywany, a nawet otwierany bez odpowiedniej ochrony rąk i oczu. Może on zabić astmatyków i być bardzo niebezpieczny przy kontakcie z wrażliwymi częściami ciała.

Specyfikacja:
  • Ghost Chilli do uprawy w puszce
  • Gotowy zestaw do uprawy najostrzejszej papryczki świata
  • Ghost Chilli (Bhut Jolokia) ma do miliona jednostek w skali Scoville'a!
  • 400 razy ostrzejsza niż sos tabasco
  • Tytuł najostrzejszej papryki świata!
  • Gotowa papryczka w kilka miesięcy (w zależności od warunków nasłonecznienia)
  • Pamiętaj aby nie dotykać sadzonki gołymi rękoma!
  • Nie jedz całej papryczki naraz!

UWAGA: produkt organiczny, nie podlega reklamacji

Opis

8789